Hoofdcategorie Europese gerechten
Subcategorie Hoofdgerechten
Gerechtensoort Rundvlees
Land van herkomst  Frankrijk
 
Hampe de Boeuf à la bourguignonne
Hampe de boeuf Een hampe de boeuf is een stuk vlees uit de buik van het rund. Het is moeilijk verkrijgbaar, zelfs in Frankrijk. Gebruik in plaats daarvan een stuk runderfilet waarvan ook rosbief gemaakt wordt (kan zijn gesneden van de dunne of dikke lende, het staartstuk, de bovenbil, de platte bil, het bloemstuk of de muis.)
Wij aten dit recept in een restaurant in Crest (Frankrijk). 
Aantal personen  4  
Tiijd voorbereiding  30 min  
Tijd bereiding  90 min  
Ingrediënten

800 gram rundvlees (zie boven)
2 uien
200 gr spekblokjes
1 ½ glas rode wijn
5 dl runderbouillon
2 tn knoflook
2 eetl bloem
1 eetl tomatenpuree
12 zilveruitjes
12 champignons
zout en peper uit de molen
boter
fijngesneden peterselie voor de garnering

Bereiding

Het vlees wrdt in vier gelijke stukken gesneden en vervolgens bereid als boeuf bourguignon. Omdat het mager vlees betreft moet het korter sudderen. Pas op voor uitdrogen
Bak de spekblokjes in olie en laat ze uitlekken. Bak in de braadpan met de boter de blokken vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan. Voeg in dezelfde pan knoflook en ui toe en fruit dit 3 minuten. Strooi de bloem erover en bak alles nog 2 minuten. Roer de wijn, bouillon en tomatenpuree er doorheen. Doe de spekblokjes en het vlees erbij en doe er eventueel wat bouillon bij, zodat alles onder staat. Breng alles aan de kook en laat alles met deksel 1 uur zachtjes sudderen.  Smelt intussen in een koekenpan de rest van de boter en bak de zilveruitjes. Schep uit de pan en bak de champignons. Doe na 1 uur de uitjes en de champignons bij het vlees. Dek de schaal weer af tot het vlees gaar is. Doe zo nodig zout en peper en bij en strooi de peterselie eroverheen. Schep het vlees uit de pazn en bindt de saus.

Schep elk stuk vlees op een bord en begiet het ruim met de saus. Serveer het met gebakken aardappelen. Serveer er geen groenten bij. Serveer de groenten als voorgerecht, bijvoorbeeld als een salade Royan.

Oorsprong  Hans & Dinie van den Bos