Hoofdcategorie Europese gerechten
Subcategorie Hoofdgerechten
Gerechtensoort Groenten
Land van herkomst  
 
 
Gegratineerde uientaart
Aantal personen 4  waarde 11 ProPoints
Tijd voorbereiding 15 min  
Tijd bereiding 40 min  
Ingrediënten 4 rode uien
2 rode paprika's
olijfolie
2 talkjes verse tijm
1 kl bruine suiker
½ pak kant-en-klaar zandtaartdeeg à 350 gr (in de lengte gehalveerd)
peper en zout
100 gr gerapste kaas 30+
200 gr broccoli
75 gr tuinkers
1 citroen
Bereiding

Verwarm de oven voor op 180ºC. Pel de uien en snij ze in dunne ringen.Was en halveer de paprika's, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en snij in dunne repen. Verhit de olie en een pan en doe de ui en paprika erbij. Roer goed door elkaar. Was de tijm, schud droog en doe met de suiker in de pan. Bedek de groenten met bakpapier zodat de stoom niet kan ontsnappen (zie Tip) en laat ça 20 minuten met deksel op de pan op laag vuur garen totdat de uien zacht zijn en licht gakaramelliseerd zijn. Roer regelmatig evendoor. Haal het deksel van de pan, verwijder het bakpapier en bak nog ça 1 minuut op hoog vuur totdat het vocht is verdampt.
Leg ondertussen het deeg in een bakvorm (35 x 12 cm). Het deeg moet aan de lange zijden een rand vormen van een paar centilmeter hoog. Prik met een vork een paar gaatjes op de bodem, bekleed met bakpapier en bakbonen en bak ça 10 minuten blind in de oven. Verwijder de bakbonen en bak nog eens 5 minuten.
Haal de steeltjes van de tijm uit het uimengsel (de blaadjes moeten in het mensel blijven. Breng op smaak met paper en zout en schep het mengsel op het deeg. Bestrooi met kaas en bak 10-15 minuten in de oven totdat de taart warm en de kaas is gesmolten. Maak ondertussen de broccoli schoon en kook 3 - 4 minuten in licht gezouten water gaar. Giet af en roer de de tuinkers door. Pers de citroen, sprenkel over de broccoli en serveer met de uien taart.

Tip: Verkreukel het bakpapier en strijk het daarna glad voordat je het op de groenen legt. Zo sluit het beter aan als de uien zacht worden.

Bron Tijdschrift WeightWatchers nov.2013