Surinaamse gerechten

Creoolse haring

Hoofd categorie Vis
Land van herkomst Suriname
Aantal personen 4
Ingredi├źnten  

1 kleine rode paprika (of tomaat)
1 zoete aardappel
1 klein groen pepertje (vingervormig)
2 teentjes knoflook
boter
8 pekelharingfilets
zout

Bereiding  

Leg de paprika in een warme oven tot de schil "blaren" krijgt en begint te verkleuren. Haal hem uit de oven, dompel hem in ijswater (ijskoud water + hele ijsblokjes) en maak hem schoon: verwijder de schil en de stengel, snijd hem open en haal de zaadlijsten eruit. Snijd de paprika in kleine stukjes.
Schil de zoete aardappel, spoel hem af en snijd de afrondingen weg, zodat u een "balk" overhoudt. De afrondingen kunt u later in een soep verwerken.
Verdeel de aardappel in kubusjes.
Spoel het pepertje, snijd het puntje eraf, verwijder het zaad en snipper het fijn. Doe dit met handschoenen, zo voorkomt u oog- en huidirritatie. Pel de knoflook en pers of hak hem fijn.
Roerbak de paprikastukjes, de aardappelkubusjes, de pepersnippers en de knoflook in boter tot de aardappel smeltend zacht is.
Leg intussen de haring (zonder ui) te drogen op keukenpapier. Strooi een beetje zout over het aardappelgerecht en verdeel het met de haringfilets over 4 borden.
Schenk hierbij een pilsje.

Tip:

De zoete aardappel is een ronde, eivormige of langwerpige aardappel met een hoog suikergehalte, een witte, lichtgele of rood violette schil en een zoete smaak. De knol wordt geschild, in blokjes of schijfjes gesneden, gewassen, gekookt, gebakken of gefrituurd. U kunt hem ook stomen, pureren, zoeter maken, mengen met meel en er kleine balletjes van kneden, die u bakt in olie. U vindt zoete aardappelen op de groente-afdeling van uw supermarkt.

Een alternatief voor de pekelharing is maatjesharing of gerookte makreel.

Bron Internet