Hoofdcategorie Europese gerechten
Subcategorie Nagerechten
Gerechtensoort vruchtentaart
Land van herkomst Frankrijk
 
 

Aardbeientaart met Bretons zanddeeg

aardbeientaartbreton

Aantal personen 6  
Tijd voorbereiding 150 min  
Tijd bereiding 15 min  
Ingrediënten Voor het Bretons zanddeeg
200 g meel
1 mespuntje zout
120 boter (gezouten);zacht
2 stuks eigeel
80 g suiker
½ vanillestokje
1 zakje gist(chemisch)

Voor de taart:
35 cl melk
1 ½ el boter
3 eigeel
50 g suiker
35 g meel
Bretons zanddeeg
Meel voor het bestrooien van het deeg
500 g aardbeien
eventueel slagroom
Bereiding Bereiding Bretons zanddeeg
Meng in een schaal met een spatel het meel, de gist het zout en de boter. Klop in een andere schaal het eigeel met de suiker op . Splits het vanillestokje en schraap er de pitjes uit, voeg ze toe aan het eimengsel. Meng het mengsel vervolgens door het deeg. Maak er een bol van en zet deze ten minste twee uur in de koelkast.


Bereiding aardbeientaart :
Verwarm de oven voor op 220°C.
Haal het deeg uit de koelkast en laat het 10 min rusten. Rol het vervolgens uit tot een plak van 4 tot 5 mm dikte. Leg het deeg op de bodem van een beboterde patisserieplaat en snijd het overtollige eraf. Maak daarvan weer een bol en rol het uit tot een dikte van 4 tot 5 mm. Smeer de randen van het deeg in met boter. Maak met het deeg de randen van de taart.
Zet de plaat 12 min in de oven. Haal de plaat eruit en laat deze afkoelen. Het deeg moet goudkleurig zijn geworden.

Cr ême: Kook de melk in een grote pan en haal deze daarna van het vuur. Klop het eigeel en de suiker in een schaal op, voeg het meel toe. Schenk vervolgens de melk beetje bij beetje al kloppend toe aan het mengsel. Giet het mengsel in de pan en breng het onder voortdurend roeren aan de kook tot het dik wordt. Voeg de boter toe en meng alles goed. Schenk het mengsel in een schaal, dek het af met huishoudfolie en laat het afkoelen.
Spoel de aardbeien onder een koude waterstraal goed af, en laat ze op absorberend papier uitlekken. Pak een twaalftal aardbeien en prak die met een vork tot puree. Snijd de rest van de aardbeien in vieren, maar bewaar een hele.
Vlak voor het opdienen.
Bedek het deeg met een laag aardbeienpuree en giet daarover de crème. Schik daarover de in vier delen gesneden aardbeien. Leg de hele aardbei in het midden.
Naar wens slagroom toevoegen.
Bron Le petit chef/Hans van den Bos